Owe Thörnqvist föddes 12 mars 1929 på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som son till fabrikören Sven Thörnqvist och Karin Sjöberg. Han växte upp i stadsdelen Luthagen och under sina tonår utmärkte han sig som en lovande ung boxare, där han erövrade titeln som uppländsk junior- och distriktsmästare. Efter att ha avslutat sin studentexamen vid Uppsala högre allmänna läroverk påbörjade han juridikstudier vid Uppsala universitet och avlade filosofie kandidatexamen år 1957.

Foto: Uppsala-bild, Upplandsmuseet

Owe gjorde sin artistdebut 1953 i revyn ”Bada med oss” tillsammans med Rune Ek, där de bl.a framförde låtarna ”Rumba i Engelska parken” och ”Josefsson.” Denna debut markerade början på en enastående karriär som har sträckt sig över mer än 60 år. 

Under 50-talet spelade Owe en viktig roll i introduktionen av rockmusiken i Sverige. Låten ”Diverse julboogie” släpptes 1955, ett år före de internationella framgångarna för artister som Elvis Presley och Bill Haley i USA. Intressant nog var hans låt ”Rotmosrock” från 1956 den första svenska låten som använde ordet ”rock” i sin titel.

Owes duetter med Ulla-Bella Fridh, särskilt låtarna ”Titta titta” och ”Anders och Brita” från 1956, blev stora framgångar och såldes i imponerande 100 000 exemplar.

Owes musikaliska stil har jämförts med Povel Ramels, främst på grund av likheter i ordlekar, bred musikalisk repertoar och långa revykarriärer. Enligt Ramel själv anses Owe och Povel vara pionjärer i introduktionen av calypso-musik i Sverige.

Owe var även var pionjär inom stand-up comedy i Sverige och utvecklade denna genre i sina krogshower på platser som Hamburger Börs och Berns i Stockholm. Tillsammans med  Lill Lindfors gjordes showerna Adam och Eva 1964 och Jojatackarja 1965. Andra artister han jobbat med är bland andra Anita LindblomEva RydbergLaila WestersundLena Hansson och Jenny Silver.

Mot slutet av 1960-talet tog Owe en paus från artistlivet och bosatte sig i Spanien, där han levde under flera år. Under andra halvan av 70-talet återvände han till rampljuset och gjorde comeback med en krogshow på Bacchi Wapen i Stockholm 1976, följt av albumet ”Blommor och eterneller” 1979.

Owe har fortsatt att med jämna mellanrum återkomma såväl på skiva som på scen. År 1985 firade han sitt 30-årsjubileum på Restaurang Cabarét och 1990 släppte han en skivbox med 12 LP/CD. År 2005 återvände han med en ny CD och en konsertturné. År 2009, vid en ålder av 80 år, höll han ett minnesvärt avskedsframträdande på Scalateatern i Stockholm med föreställningen ”Mr Boogieman – tack och hej.”

Owe deltog i Melodifestivalen 2017 med låten Boogieman Blues och blev därmed med god marginal den äldste deltagaren någonsin. Han tog sig där till final efter att ha tävlat i tredje deltävlingen.

Owe Thörnqvist är inte bara en framstående artist utan också en engagerad miljökämpe. 1989 instiftade han sitt eget miljöpris och bidrog därmed till att öka medvetenheten om vikten av att vårda vår planet.

Han har mottagit flera prestigefyllda utmärkelser under sin karriär, inklusive Grammis, Taube-stipendiet, Cornelis Vreeswijk-priset och H.M. Konungens medalj.